Postcrossing: Postcards connecting the world

postcrossing znaczek Rosja 2015

Postcrossing, czyli wymiana pocztówkowa łącząca świat. Pomysłodawcą i inicjatorem projektu jest Paulo Magalhães. 14 lipca 2005 roku uruchomił stronę internetową pozwalającą na wysyłanie sobie pocztówek systemowo. Na początku było to zwykłe hobby Magalhãesa, ale pomysł odniósł niespodziewany sukces i postcrossing stał się bardzo popularny i co roku zyskuje nową rzeszę fanów. W zeszłym roku zaliczyliśmy się właśnie do grupy nowicjuszy. Portal postcrossingowy prowadzony jest w języku angielskim, a siedziba znajduje się w Portugalii.

 

Jak działa postcrossing?

 

W pierwszej kolejności musimy się załogować w innym wypadku nie mamy dostępu do żadnych funkcji portalu. Następnie po uzupełnieniu profilu (tam też wpisujemy nasz adres) prosimy o adres do wysyłki naszej pierwszej kartki. Baza zawiera około 450000 członków z 218 krajów. Pamiętajmy aby zapoznać się z opisem osoby do której wysyłamy kartkę, każdy ma swoje preferencje! Wypełniamy kartkę wpisując na niej unikalny kod ID. Kod ten będzie następnie wpisany przez osobę która otrzyma kartkę na portalu.

 

 

Dodatkowo po rejestracji kolejnych kartek tworzy się mapa podróży twoich wysłanych i odebranych pocztówek. Można załączyć również ich zdjęcia oraz dodawać komentarze. Jeżeli kartka spodobała ci się bardziej niż inne, możesz dodać ją do ulubionych.

 

Nasza pierwsza pocztówka postcrossing przyszła z Helsinek, Finlandia.

Postcrossing jest fantastyczną inicjatywą non-profit i sprawia dużo frajdy. Chcecie się dowiedzieć więcej? Chcesz się zarejestrować? Kliknij LINK TUTAJ.

 
 

 

This article has 1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close