Banany, aloes i cała reszta – finca na Teneryfie

Posted By on 10 lutego 2018

Jadąc autostradą lub małymi pobocznymi dróżkami ciężko nie zauważyć licznych plantacji bananowców. Górują and niejedną wioską czy miasteczkiem, zielone kolory liści zlewają się z morzem. Teneryfa przoduje wśród wszystkich Wysp Kanaryjskich w uprawie bananowców – Musa acuminata C. Innymi uprawianymi gatunkami są pomidory i ziemniaki J. Ponieważ owoce nie rosną powyżej 13 cm zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej nie mogą być eksportowane do Unii Europejskiej, muszą mieć ok. 18 cm. Około 96% trafia na rodzimy rynek. Po hiszpańsku plantacja bananowców nazywa się „finca”, po drodze można znaleźć kilka, które za drobną opłata można zobaczyć od środka, poznań tajniki uprawy bananów. Kiść banana może ważyć od 30 do 80 kg.

Banana Experience

Banan jest drugim najstarszym uprawianym owocem na świecie – po mango. Jest również czwartą najważniejszą uprawą na świecie zaraz po ryżu, pszenicy i kukurydzy. Banan dotarł na Wyspy Kanaryjskie z Azji już w XV wieku. Natomiast pierwsze wzmianki pojawiły się w VI p.n.e wieku w buddyjskich tekstach. Następnie banany zawędrowały do Egiptu i Palestyny, a w XV w. przywieziono ten owoc na Wyspy Kanaryjskie.

Bananowce nie są długowieczne. Z rośliny wyrasta jedna łodyga, z niej wyrasta fioletowo-niebieski kwiat, a po bokach puszcza kilka pędów. Tak jak przy uprawie winorośli należy przyboczne pędy poobcinać, aby obrodził ten jeden najważniejszy główny. Kiść bananów nazywa się po hiszpańsku piña. Z malej roślinki 50 cm potrzeba 9-10 miesięcy zanim rozkwitnie kwiat i kolejne 7-8 zanim możemy zbierać banany.

Banany bogate w pektyny są odpowiedzialne za regulowanie poziomu cukru we krwi po posiłku i zmniejszają apetyt, spowalniając opróżnianie żołądka. Banany powodują, że czujemy się przez długi czas nasyceni. Dodatkowo niektóre badania sugerują, że pektyny mogą chronić przed rakiem jelita grubego.

Aby mógł urosnąć banan potrzebne jest kilkaset litrów wody. Aby doprowadzić taką ilość wody na plantację zbiera się deszczówkę, a następnie doprowadza rurami na pola uprawne. Deszczówka przetrzymywana jest w tzw. – wielkich zbiornikach wodnych. Drzewka bananowe należy codziennie nawozić i podlewać, sadzenie odbywa się ręcznie. Nawóz jest o tyle ważny, że na bananowca czyha mnóstwo szkodników i pasożytów, można więc zaryzykować stwierdzenie, że nawozi się plantacje tonami chemii.

Gdy bananowce osiągają wysokość około 1,80 m, przymocowuje się do każdego drzewka podpory lub liny. Unia Europejska zmusiła rolników do owijania piñas – kiści na drzewie w plastikowe torby (w większości są niebieskie). Każda piña to około 60 kilogramów. Rekordziści osiągają nawet po 80 kilogramów.

Aby szerzej przeczytać o biznesie bananowym polecam artykuł o ciemnej stronie banana.

Na teneryfie polecamy odwiedzić dwie z ciekawszych i lepiej zorganizowanych plantacji:

  1. Północna Teneryfa – La Caleta lub Los Silos np. Finca La Gambuesa
  2. Południowa Teneryfa – Finca Las Margaritas – Banana Experience (wejscie kosztuje 4-6 euro).

Aloe Park

Co prawda aloes rośnie na dziko i możemy go zobaczyć w wielu miejscach, na poboczu, itp. Aby lepiej poznać tajemnice uprawy tej rośliny pojechaliśmy do Aloe Parku.

W 1987 Don Reverón Luciano otworzył dla społeczeństwa swoją nową działalność: Atlantic Gardens, znany dzisiaj pod nazwą Aloe Park. Ten konkretny projekt rolniczy, zrodzony z chęci pokazania zarówno turystom, jak i mieszkańcom faunę i florę archipelagu, a także zwyczaje i typowe potrawy Wysp Kanaryjskich. Luciano, założyciel, mówi, że pomysł zrodził się pewnego dnia kiedy to on i dwoje jego dobrych przyjaciół chciało zabawiać zagranicznych przyjaciół, pokazując im najbardziej atrakcyjne i reprezentatywne rzeczy na wyspie. Postanowili pokazać gospodarstwo Chano, i jak się spodziewali, turystom bardzo się spodobało gdy zobaczyli całą różnorodność drzew, rodzimych roślin, zwierząt domowych i narzędzi rolniczych.Zaproponował wtedy, dlaczego by nie otworzyć gospodarstwa dla publiczności i aby świat mógł zobaczyć to co dzieje się na kanaryjskiej wsi? Pomysł się sprawdził!

Obecnie farma prowadzona rodzinny biznes. Na prawie 40 000 metrach nieruchomości pokazana jest uprawa bananów we wszystkich stadiach rozwoju oraz pokazuje jak istotne są dla gospodarki Wysp Kanaryjskich. Szczególnie ważne są drzewa smocze (endemity z wysp Kanaryjskich), bugenwille w 7 różnych kolorach (krzewy przywiezione z Brazylii), odmiany fikusa.

Szczególna uwaga została poświęcona roślinie z nazwy parku – aloesowi – Aloe Vera. W zakładzie zobaczysz cały proces wytwarzania produktów z tej rośliny, która używana jest już od ponad dwóch tysięcy lat. Liście aloesu miażdży się, a powstały sok wykorzystywany jest przy produkcji kosmetyków. Żel jest dobry dla skóry, na oparzenia i nawilżania. Do picia natomiast pomaga w zaburzeniach żołądkowych i wątrobowych. Ponadto można zobaczyć pomarańcze, awokado, papaje, guawy i inne.

Imponująca jest też kolekcja kaktusów, co prawda nie dorównuje tej z Gran Canarii, ale też warto poznać odmiany. Większość kaktusów została zaimportowana ze Środkowej Ameryki i Afryki gdzieś koło roku 1800. Szczególną atrakcją jest młyn gofio (prażona kukurydza), podstawowe pożywienie mieszkańców Wysp Kanaryjskich od niepamiętnych czasów, a także powszechnie spożywane dzisiaj. Przepisy z mąki gofio znajdziesz tutaj. Gigantyczna makieta z południa Teneryfy nie pozostawia nas obojętnymi. Siedząc na trybunach, możemy zobaczyć krótkie wyjaśnienie problemu niedoboru wody na Wyspach Kanaryjskich i jak miejscowi uzyskują ten cenny pierwiastek.

Zaraz po obejrzeniu modelu zostaniemy zabrani do jeziora udekorowanego siedmioma Wyspami Kanaryjskimi wykonanymi z kamienia wulkanicznego i będziemy mieli krótkie wyjaśnienie najbardziej charakterystycznych aspektów wysp i ich związku z Afryką. Od Maroka to tylko 350 km w linii prostej. Swoją wizytę rozpoczynamy od kieliszka likieru bananowego, a następnie możemy zwiedzać z przewodnikiem bądź samodzielnie. Wówczas dostaniemy kartkę z poszczególnymi miejscami wartymi zobaczenia. Na miejscu jest bar oraz sklep z produktami z aloesu. Kupując w nim mamy pewność, że produkty są 100% naturalne.


Spodobał ci się tekst? Masz uwagi lub komentarze? Podyskutuj, polub, skomentuj. Dziękuję! Interesują cię inne wpisy o Wyspach Kanaryjskich? Zajrzyj tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close